Jeugdkamp 2015 Leusden

Jeugdkamp 2015 zit er weer op! Wat hebben we genoten en ik kan na dit weekend toch wel constateren dat we een zeer leuke vereniging zijn! Dit jaar zijn we naar het YMCA terrein in Leusden geweest. Dit terrein is ideaal voor een dergelijk kamp en biedt veel mogelijkheden wat betreft activiteiten. De volgende leden gingen mee: Franciska, Sander, Thimo, Frank, Anja, Louise, Mex, Sjoerd, Wessel, Collin, Julian, Tim, Jonne en Daniël. Een aardige groep dus! De leiding bestond uit: Mathijs, Frieda, Balthus, Maciej, David en ondergetekende.

Vrijdag 5 juni

Om 17:45-18:00 uur werd er afgesproken voor het clubhuis aan de Dr. Hiemstralaan. Alle spullen werden ingeladen en de reis naar Leusden kon beginnen! Er moest vooraf niet gegeten worden, aangezien we dit onderweg gingen doen. Na een spoedige reis kwamen we aan bij pannenkoekenhuis ‘Bergzicht’. Door de tropische temperatuur was iedereen wel toe aan een verkoelend drankje en een heerlijke pannenkoek. De keuze was enorm en de meest vreemde combinaties werden geserveerd. Zo had ik een wildpannenkoek met ree en haas. Enorm lekker moet ik zeggen. Nadat we onze buikjes vol hadden gegeten gingen we richting het kampterrein. De onstuimige atmosfeer zorgde voor flink wat buien boven de Utrechtse Heuvelrug, maar toen we in Leusden aankwamen was het even droog en konden we snel onze bagage naar het kamp ‘Hei’ vervoeren.

We sliepen in tenten waar alleen dunne matrassen aanwezig waren. De overige (kampeer)spullen, zoals een slaapzak, moesten de deelnemers zelf meenemen. Nadat het een tijdje droog was geweest brak de hel los. De regen kwam met bakken uit de hemel waardoor een avondactiviteit in het bos niet mogelijk was. Er was een groepstent aanwezig waar we konden zitten bij slecht weer. Daar vermaakten we ons prima met een drankje, wat muziek en een spelletje kaarten.

Zaterdag 6 juni

Jaarlijks wordt er altijd één traditie in stand gehouden op het jeugdkamp van TTC Gorkum. Tijdens de eerste nacht wordt namelijk nauwelijks geslapen door de meeste jeugdleden. Zo was de tent van Sander, Franciska, David, Thimo en Frank nog tot laat wakker. Mex, Sjoerd, Tim en Wessel gingen om half 5 voetballen en maakten de meeste kampleden wakker. Top jongens! Zodoende verscheen iedereen met een bleek gezicht, kleine oogjes en dikke wallen aan het ontbijt. Een paar koppen campingkoffie waren wel nodig om wakker te worden. Maciej, alias Polska/Mr. Shag, consumeerde enkele zware shagjes van het merk Pall Mall. Het moet immers goed geasfalteerd worden daarbinnen, aldus Polska.

Er moest goed ontbeten worden, want er waren veel activiteiten gepland. Zo werd er om 10 uur begonnen met midgetgolf. Het doel was om een zo laag mogelijke score te behalen. Het was een rustige, ontspannen activiteit die ideaal was om een beetje wakker te worden. Na deze activiteit werd er wat gevoetbald en werd de lunch geserveerd.

Na de lunch was het tijd voor de immer spectaculaire zeephelling. Deze activiteit staat al sinds jaar en dag op het programma en levert altijd mooie beelden (en filmpjes) op. Het doel van de zeephelling is om vanaf onderaan naar boven te komen zonder uit te glijden. Wie dit lukt krijgt eeuwige roem. De helling werd goed ingezeept door de begeleiding en daarna kon het spektakel beginnen. We hebben ons kostelijk vermaakt.

Daarna gingen we de bungeerun doen. Bij dit spel moet je zo hard mogelijk rennen terwijl je vastzit aan een elastieken touw. Het doel is om als eerste de bal, die in het midden ligt, te bemachtigen. Ook dit spel is altijd erg vermakelijk. Vooral Wessel was erg fanatiek. Na de bungeerun hadden we nog tijd zat voor een ander spel. We gingen voetballen op een erg zanderig veld. Er werden vier teams gemaakt die wedstrijden speelden tot de 2. Daarna werd er onderling gerouleerd.

Tijdens het voetbal kwamen we in aanraking met de Poolse term ‘kurwa’. Deze term werd veelvuldig gebruikt door Maciej en werd snel overgenomen door de overige deelnemers. Wat de betekenis is laat ik verder achterwege en is ook niet echt relevant. Het klinkt gewoon lekker.

Het voetbal en de overige activiteiten hadden ons erg hongerig gemaakt. Gelukkig was daar Balthus die zich, samen met Mathijs, bekommerde om de barbecue.  Heerlijk vlees werd vervolgens bereid op de smeulende kooltjes. Het brood en de salades maakte de maaltijd compleet. Na het avondeten werden plannen gesmeed voor een dierengeluidenspel. De leden moesten bij het vallen van de avond ‘dieren’ zoeken in het bos. Deze ‘dieren’ werden gespeeld door de leiding. Zo was Balthus een luiaard, David een aap, Mathijs een sambal-bij, Frieda een ??? en ikzelf een brulkikker. Met name de brulkikker bleek lastig te vinden. Ook waren er de mysterieuze ‘Drie Musketiers’. Niemand kon ze vinden en dit bleken later Sander, Frank en Maciej te zijn die een dubbelrol speelden. Er was vooraf een compleet horrorscenario gemaakt. Het doel was om de overige deelnemers de stuipen op het lijf te jagen. Sander had een app met allemaal horrorgeluiden gedownload en een speakertje aangesloten op zijn telefoon. Het laten schrikken van de deelnemers lukte deels, maar het idee was zeer leuk. Volgend jaar een iets betere voorbereiding en alles komt goed jongens! Het was een vermoeiende, maar zeer leuke dag. Iedereen lag daarom ook snel op één oor.

 

Zondag 7 juni

Zondag was een prachtige dag om wakker te worden. Het zonnetje scheen en de ochtendnevel was over het gehele naastgelegen heideveld waar te nemen.  De geur van versgezette koffie kwam tot ons en zorgde ervoor dat we snel aan het ontbijt zaten. Het was prachtig weer om een spelletje ‘Levend Stratego’ te spelen in een geschikt perceel bos op het terrein van YMCA. Er werden twee teams gemaakt die elk een vlag kozen, in de vorm van een persoon, die zich moest verstoppen. De andere teamleden kregen kaartjes met verschillende militaire rangen erop, zoals de luitenant of de maarschalk. Als je een rang hoger hebt dan de rang van het lid van het andere team schakel je hem uit. Je moet echter oppassen voor de bom. Deze kan alleen worden uitgeschakeld door de mineur. Na enkele spelletjes ‘Levend Stratego’ gespeeld te hebben was het alweer tijd om de tenten op te ruimen, spullen in te pakken en te vertrekken naar Gorinchem. Al met al denk ik dat het weer een zeer geslaagd kamp was dit jaar. Mede door de hoge opkomst was het erg gezellig en hebben we veel gelachen!

 

Maarten Wilschut

Jeugdcommissie TTC Gorkum